Hva er opplæringsbok?

Opplæringsboka er en ny funksjon vi introduserer i Olkweb 4. Den er ment til å være en hybrid mellom læreplan og intern plan, og vil dermed erstatte intern plan i Olkweb 3. Mens læreplanen er den faktiske læreplanen fra Udir, flyttes nå all aktivitet til opplæringsboka. På denne måten kan man la læreplanen fra Udir beholdes urørt, mens alle tilpasninger og forklaringer kan gjøres i opplæringsboka.

Opplæringsboka kan bygges opp på tre måter: 

  1. Kun med kompetansemål fra læreplaner. I opplæringsboka vil du kunne legge til delmål på kompetansemålene. 
  2. Kun med arbeidsoppgaver, som kan være tilknyttet kompetansemål i læreplanen. 
  3. Både kompetansemål fra læreplaner og arbeidsoppgaver. 

I tillegg kan opplæringsboken periodiseres. På denne måten kan opplæringsboka bli mer spisset og tilpasset kandidatens hverdag. 

Hva er forskjellen mellom en læreplan og opplæringsboka?

De to hoveddelene som skiller opplæringsbok og læreplan fra hverandre er:

  • en opplæringsbok kan periodiseres
  • kandidaten kan dokumentere direkte på arbeidsoppgaver og kompetansemål i opplæringsboka

Periodisere

Ved hjelp av periodisering vil opplæringsboka kunne fungere som en intern plan / opplæringsplan for kandidaten. Hver periode kan navngis etter eget ønske, og de kan datofestes.

Dokumentere mot elementer i opplæringsboka

Når kandidaten dokumentere kan den velge å koble dokumentasjonen sin mot enten arbeidsoppgaver eller kompetansemål i opplæringsboka.
Legg merke til:

  • Per dags dato: kandidaten kan ikke koble en dokumentasjon mot både arbeidsoppgaver OG kompetansemål i opplæringsboka. Dette er en funksjon som er tenkt vil komme etter hvert.
  • En kandidat kan ikke koble en dokumentasjon mot kompetansemål i læreplanen. Ønskes dette må enten kompetansemålet ligge i opplæringsboka eller kompetansemålet må være koblet mot arbeidsoppgaver i opplæringsboka.

Praktiske funksjoner

  • Maler: opprett en opplæringsbokmal og tildel den til kandidatene du ønsker.
  • Ressurser: Både arbeidsoppgaver, kompetansemål og delmål kan knyttes til ulike type ressurser for å komplementere tittel og beskrivelse. Ressursene kan være interne ressurser lagt i ressursbiblioteket, lenker til eksterne nettsider eller vedlegg.
  • Frister: I opplæringsboka til en kandidat (ikke maler) kan man på alle elementer sette tidsfrister. Kandidatene vil se tidsfristene på dashboardet sitt, og de vil motta varsler hvis de ønsker det.
  • Individuelle kriteriesett: Som standard kan alle elementer i opplæringsboka vurderes med «Godkjent», «Delvis godkjent» og «Ikke godkjent». Passer ikke dette kan man lage egne vurderingskriterier og tilegne de til de ulike elementene i opplæringsboka.
  • Vurdere elementer: Alle elementer i opplæringsboka (foruten om tema) kan vurderes – enten direkte i opplæringsboka til en kandidat, eller ved å opprette en vurderingssamtale basert på opplæringsboka.